به گزارش پایگاه خبری صنوف اردبیل ؛ استان اردبیل کمتر از یک درصد مساحت ایران را داراست و ۷۵۰ هزار هکتار از اراضی استان کشت میشود و شامل ۲۷۰ هزار هکتار اراضی آبی و ۴۸۰ هزار هکتار اراضی دیم است.
حسب اعلام سازمان جهاد کشاورزی استان اردبیل در این استان سالانه ۴.۵ میلیون تن انواع محصول کشاورزی تولید می شود و این استان مرزی، چهار درصد تولیدات کشاورزی کشور را به خود اختصاص داده است و سهم عمدهای در تامین محصولات کشاورزی کشور را دارد.
یک سوم اشتغال و تولید ناخالص داخلی استان به بخش کشاورزی مربوط است و کشت گندم با حدود ۲۸۰ تا ۳۰۰ هزار هکتار و جو با حدود ۱۲۷ هزار هکتار، بیشترین سهم کشت کشاورزی در استان اردبیل را دارد و بر اساس آمارها، استان اردبیل ۱۳۵ هزار بهره بردار کشاورزی دارد.
قطب های عظیم کشاورزی و دامپروری مدرن در شمال استان
شرکت کشت و صنعت و دامپروری مغان نقش بی نظیری در تولید و اشتغالزایی ایفا می کند و طبق اعلام مسئولان این شرکت، باغات میوه کشت و صنعت مغان که به عنوان وسیع ترین و کامل ترین طرح باغبانی مدرن در کشور، توسط کارشناسان شرکت هاوائین اگرونومیک طراحی و تامین نهال های متنوع از موسسه ژرژ دلبارد فرانسه با استفاده از سیستم آبیاری قطرهای و در مساحت سه هزار هکتار احداث شده است.
۲۵۰ هزار تن انواع محصولات زراعی، ۶۰ هزار تن شیر خام در سال با پرورش هزاران راس گاو در پنج ایستگاه اختصاصی از تولیدات این شرکت است و میوههای باغات شرکت کشت، صنعت و دامپروری مغان ۱۱ نوع در ۱۳۶ رقم از قبیل هلو، شلیل، آلو، آلبالو، گیلاس، زردآلو، گوجه سبز درختی، بادام درختی، فندق، سیب و زیتون را شامل می شود که محصولات سردرختی آن از شهرت خوبی در داخل و کشورهای همسایه برخوردار است.
سالانه ۱۵ هزار تن انواع محصولات سردرختی در کشت و صنعت مغان تولید و روانه بازارهای داخلی و خارجی میشود و در راستای سیاست توسعه باغات زیتون در قسمتی از اراضی کم بازده و تپه ماهورها ۵۰۱ هکتار زیتون کاشت شده است.
ظرفیت اشتغالزایی مجموعه باغات کشت و صنعت مغان در فصل برداشت محصول هزار و ۵۰۰ نفر است که روزانه ۳۵۰ تن برداشت محصولات سردرختی انجام می گیرد و نهالستانی به ظرفیت ۵۰۰ هزار اصله نهال در آن شرکت تولید و زمینه عرضه نهالها در سطح استان فراهم میشود.
سردخانه پنج هزار تنی برای نگهداری میوه در زمان برداشت و ذخیره دارد و در خارج از فصل برداشت محصول این سردخانه برای نگهداری محصولات لبنی در نظر گرفته میشود و یک کارخانه قند با ظرفیت اسمی پنج هزار تن در روز به مساحت ۴۳ هکتار در ناحیه صنعتی شرکت بوسیله شرکت پلی مکس لهستان طراحی و توسط شرکت تکنیکان راه اندازی و در سال ۱۳۶۱ به مرحله تولید شکر سفید رسیده است و علاوه بر شکر، محصولات جانبی برای مصارف دام نیز تولید می کند.
به لحاظ تنوع محصولات زراعی در دشت مغان، کسری چغندر قند مورد نیاز کارخانه قند از مناطق دیگر کشور از جمله شهرستانهای همجوار و استانهای آذربایجانشرقی و آذربایجان غربی و حتی در سالهای گذشته از کشورهای همجوار تأمین میشد.
شرکت کشت، صنعت و دامپروری پارس به عنوان دومین قطب بزرگ تولیدات کشاورزی و لبنی در شمال استان اردبیل است که حسب اعلام مسئولان این شرکت، سرمایهگذاری قابل ملاحظهای از منابع مالی کشور از جمله در احداث سد مخزنی قزل قشلاق، سد انحرافی اصلاندوز، شبکه آبیاری، قطعهبندی، تسطیح و شبکه زهکشی و موارد مشابه شده است.
۹ هزار هکتار اراضی زیر شبکه آبیاری دارد و فرهاد زرگری مدیرعامل گروه توسعه ملی در خرداد ماه امسال در بازدید از این مجموعه بزرگ اقتصادی و تولیدی از سرمایهگذاری ۱۲ هزار و ۵۰۰ میلیارد ریالی گروه توسعه ملی در شرکت کشت و صنعت پارس خبر داد.
به گفته وی، شرکت کشت و صنعت پارس از بین حدود ۱٠٠ شرکت زیرمجموعه گروه توسعه ملی در کشور، راهبردیترین شرکتی است که در ۱۹ صنعت حضور دارد و یکی از پایههای اصلی امنیت غذایی کشور به شمار می رود.
در دیگر مناطق استان اردبیل نیز ظرفیتهای قابل توجه کشاورزی وجود دارد و استعداد کشاورزی این استان بینظیر است و باید از آب و خاک حاصلخیز آن به همراه دو مجتمع کشت و صنعت پارس و مغان به نحو مناسب برای جذب سرمایه گذاری و کارآفرینی و تولید استفاده شود.
آغوش باز استانداری اردبیل برای سرمایه گذاران
استاندار اردبیل چند روز پیش در بازدید از برخی طرحهای کشاورزی استان در منطقه مغان اعلام کرد این استان با تولید سالانه بیش از چهار میلیون تن محصولات کشاورزی، بخش مهمی از نیاز و امنیت غذایی کشور را تامین میکند و با بهرهبرداری کامل از پایاب چندین سد و سازه آبی از جمله شبکه آبیاری پایاب سد خداآفرین، ظرفیت تولید بیشتر خواهد شد.
مسعود امامییگانه اضافه کرد: شبکه آبیاری پایاب سد خداآفرین با ۳۶ هزار و ۷۰۰ هکتار وسعت میتواند حدود یک میلیون تن دیگر به ظرفیت تولید بخش کشاورزی استان اردبیل بیافزاید.
وی بهرهبرداری کامل از شبکه آبیاری پایاب سد خداآفرین را نیازمند ۳۵۰ هزار میلیارد ریال سرمایهگذاری عنوان کرد و افزود: شهرک گلخانهای یک هزار و ۶۰۰ هکتاری مغان نیز ظرفیت جدیدی در توسعه بخش کشاورزی و اشتغال این استان است.
به گفته او، بخش مهمی از اراضی این شهرک تخصصی به سرمایهگذاران و تولیدکنندگان بخش کشاورزی واگذار شده و نزدیک ۳۰۰ هکتار گلخانه در حال بهرهبرداری بوده و ۳۰۰ هکتار گلخانه دیگر نیز با پیشرفت فیزیکی ۲۰ تا ۹۰ درصد در حال تکمیل است.
بخش کشاورزی یکی از مزیتهای استان اردبیل برای سرمایهگذاری است و دولت محلی در این استان از راهاندازی صنایع تبدیلی و تکمیلی حوزه کشاورزی به صورت ویژه حمایت میکند تا از خامفروشی محصولات کشاورزی پرهیز شود.