سرانه فضای آموزشی در استان اردبیل تقریباً نصف میانگین کشوری است و در برخی شهرهای استان حتی به یکچهارم استاندارد تعیینشده نیز نمیرسد؛ مسئلهای که تحقق عدالت آموزشی را با چالشهای جدی روبهرو کرده است.
در حاشیه یکی از شهرهای استان اردبیل، دانشآموزان یک مدرسه ابتدایی مجبورند سهنفری روی نیمکتی بنشینند که برای دو نفر طراحی شده است. معلم، تخته کهنه و ترکخورده را نشان میدهد و میگوید: «اینجا بعضی کلاسها دو شیفتهاند، اما باز هم جا کم داریم.» این فقط یک تصویر از صدها مدرسهای است که با کمبود فضا در اردبیل دستوپنجه نرم میکنند؛ مدرسههایی که قرار بود خانه دوم کودکان باشند، اما حالا فقط جای ایستادن به آنها میدهند.
سرانه آموزشی اردبیل؛ کمتر از نصف استاندارد ملی
طبق استانداردهای وزارت آموزش و پرورش، باید برای هر دانشآموز ۸ متر مربع فضای آموزشی وجود داشته باشد. اما در استان اردبیل، این رقم به طور متوسط ۴.۳ متر است؛ یعنی کمتر از نصف مقدار مطلوب. در برخی مناطق شهری مانند اردبیل، پارسآباد، مشکینشهر و اصلاندوز، این عدد حتی به ۲.۲ متر مربع هم میرسد.سید اردشیر رشیدی، مدیرکل آموزش و پرورش استان اردبیل با اشاره به این موضوع میگوید: «سرانه فضای آموزشی در برخی شهرهای استان واقعاً پایینتر از استاندارد است و همین مسأله کیفیت آموزش را تحت تأثیر قرار داده است.»
کلاسهای شلوغ، آموزش نگرانکننده
افزایش جمعیت دانشآموزی در سالهای اخیر، بدون توسعه متناسب مدارس، باعث شده کلاسها شلوغتر شوند و برخی مدارس به دو نوبته تغییر کنند. موضوعی که خانوادهها، معلمان و حتی دانشآموزان را نگران کرده است. یک مادر در پارسآباد میگوید: «وقتی فضای مدرسه کوچک باشه و تعداد دانشآموزان کلاس درس هم ۴۰ نفر باشند طبیعیه که کیفیت آموزشی پایین بیاد چرا که معلم نمیتونه پرسش و پاسخ مطلوبی در کلاس انجام بده و همین موضوع باعث شده دانش آموزان هم از درس خواندن بیفتند.»هر روز دانشآموزان با امید به مدرسه میروند، اما کلاسهای تنگ و شلوغ گاهی این امید را کمرنگ میکند. آنها در انتظار روزی هستند که در فضایی بهتر و شایستهتر درس بخوانند و به رویاهایشان نزدیکتر شوند.